Великотърновският университет има интерес за осъществяване на дейности и проекти по новите европейски инструменти, каза доц. Анна Иванова, заместник-ректор по международната дейност във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, при откриването на заключителната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, който БТА изпълнява с подкрепата на Европейската комисия. Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА в старопрестолния град. 
По думите на Иванова, образователната институция е отворена към предложения от различни регионални организации, които намират пресечни точки с приоритетите ѝ в науката и образованието.
В приветствието си към участниците по време на откриването на заключителната конференция доц. Анна Иванова посочи, че е радостно Велико Търново да е домакин. „Това ни дава възможност за равносметка на предишните събития“, каза тя. 
Според нея, повишаването на информираността и създаването на условия за свободен диалог е условие за реализация на всички дейности в контекста на политиката за сближаване. „Тук ще се родят нови идеи и възможности за сътрудничество между интуиции на регионално ниво. Това е особено важно, защото новите инструменти ни дават възможност заедно да реализираме различни проекти и дейности, при които ще имаме много по-добро планиране, много по-голям капацитет и по-голяма прозрачност.
Целта на проекта "Европа в България: Общо бъдеще“, който приключва днес, бе чрез организирането на дискусии във всички райони за планиране да се даде информация на широката общественост и заинтересованите страни за политиката на сближаване, за политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за възможностите през програмен период 2021-2027 г., да се представят резултатите на местно ниво, да се очертаят предизвикателствата и начините за тяхното преодоляване.
Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА "Европа в България: Общо бъдеще".