Задържан е 30-годишен българин, обявен за издирване от властите в Германия, съобщиха от МВР. Това е станало при специализирана полицейска операция на служители от Главната дирекция „Национална полиция“. Мъжът е установен на адрес на територията на столицата.  
Операцията е осъществена на базата на постъпило в края на юни съобщение от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ (ДМОС) м МВР - въведен сигнал в шенгенската идентификационна система за издирване на мъжа. Установяването му е във връзка с издадена спрямо него европейска заповед за арест от съда в гр. Бамберг, Германия, за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с кибертърговски измами.
За задържането на мъжа са уведомени Софийската градска прокуратура и ДМОС- МВР с оглед предприемане на последващи действия по наложената му европейска заповед за арест. 
През март МВР задържа в София друг българин, издирван от Германия. 31-годишният  мъж е от Бургас, издирван с европейска заповед за арест от германските власти за компютърни престъпления и измами.