Общо 127 боеприпаса от различен тип и калибър са унищожени от специализирани формирования на Българската армия през първите седем месеца на 2023 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. По-рано днес беше обезвреден 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен боеприпас, прикрепен към части от дрон, открит в морски води край село Тюленово.
„Такъв тип събития се случват ежеседмично, дори и по-често. Българската армия поддържа капацитет и екипи, които реагират според ясни и установени протоколи при откриване на невзривени боеприпаси. Случаят от 18 септември е точно такъв. Опитите за всяване на паника сред населението по този повод са недопустими“, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от пресцентъра на ведомството. 
Откриването и обезвреждането на невзривени боеприпаси е рутинна дейност на Българската армия, ръководена от военни експерти. По правило, министърът на отбраната получава информация след приключване на съответното мероприятие, уточниха от Министерството на отбраната. Така например, според публичните ежегодни доклади за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, през 2020 г. на територията на страната са разузнати, транспортирани и унищожени общо 392 невзривени боеприпаса от различен тип и калибър, през 2021 г. - 145 невзривени боеприпаса, а през 2022 г. техният брой е 194. За първите седем месеца на настоящата година са изпълнени 34 мероприятия, при които са унищожени 127 боеприпаса с участието на 161 военнослужещи и 68 единици техника. При обезвреждането на невзривените боеприпаси сапьорите използват защитно облекло, а водолазите – неопренови костюми, посочват от Министерството на отбраната.
В следобедните часове днес бе свикано извънредно заседание на парламентарната Комисия по отбрана, по време на което министър Тодор Тагарев заяви, че все още не е установен произходът на дрона. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход, каза пред депутатите в комисията Тагарев. Сигналът за дрона е подаден снощи около 22:00 часа, информираха по-рано от МВР. Дронът е открит в района на пристан за лодки край Тюленово.