Съдия Мая Банчева от Районен съд Петрич започна в началото на септември стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това съобщи за БТА председателят на Районен съд (РС) - Петрич съдия Атанас Кобуров. Съдия Банчева е единственият съдия от България за предстоящата календарна година, както и първият съдия от Благоевградския съдебен регион, одобрен за подобен дългосрочен стаж в институцията, обясни Кобуров. Съдия Банчева има много обучения в цяла Европа. Това, че владее три езика, също се взема предвид. Около шест или седем са съдиите от цяла Европа, които са одобрени за този стаж, допълни той. Председателят на РС – Петрич разказа, че в Съда на Европейския съюз се придобиват експертиза и знания на високо ниво. Тези знания и умения ще бъдат в полза на всички колеги, добави той. По думите му обаче с това, че съдия Банчева е одобрена за дългосрочен стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург, се задълбочава кадровият проблем в институцията.
Той заяви, че е проведен вътрешен конкурс и двама съдии от Районния съд в Петрич са класирани - един за Перник и един за Благоевград. Така съдиите в районния съд ще останат четирима, като пълният щат, определен за институцията към момента е за седем съдии, допълни Кобуров. Съдията каза, че това ще създаде една "безпрецедентна кадрова криза" в петричкия съд, тъй като при четирима съдии, трудно може да се правят графиците с дежурствата, трудно може физически да се провеждат съдебните заседания и ще бъде затруднено своевременното изписване на съдебните актове в срок. 
Кобуров разказа още, че е предприел действия за командироване на съдии от страната в Петрич. Разговарял е с председателя на Върховния касационен съд и има обещание за разрешаване на тези кадрови проблеми. В действителност ще се стигне до най-лошото, което мен ме притеснява - не толкова до блокиране на дейността на съда, колкото до доста сериозно забавяне на гледането на делата, защото четирима души няма как да се справят с този обем на постъпващи дела, каза още съдията.