Проблемът е много комплексен, не можем да ставаме заложници на един тип земеделие и на една практика, която трябва да се реформира много дълбоко, каза министърът на околната и водите Юлиян Попов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Той коментира протестът на земеделските производители, който се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. 
„Една голяма част от този казус е добре разбираем за хората. Когато говорим, че цените на хранителните продукти трябва да паднат, типът земеделие трябва да еволюира много бързо и да се реформира радикално, хората разбират“, отбеляза Юлиян Попов.  
Той заяви, че правителството полага усилия да подкрепи всички засегнати, особено малките земеделци. Мисля, че с добра комуникация ще преодолеем този сблъсък, каза още министърът на околната среда. 
Според него трябва да се вземе решение какво ще бъде българското земеделие - дали ще бъде фиксирано върху индустриален тип, или ще се развива по-модерно и по-разнообразно земеделие.