Изложбата "Киното: магия и техника" гостува в Общинския исторически музей (ОИМ) в Брезник, съобщиха от институцията.  
Експозицията, която може да бъде разгледана до края на ноември, представя част от фонда на Националния политехнически музей (НПМ) в София. Откриването ѝ се състоя днес.
Сред показаните предмети са камери, професионални и любителски прожекционни апарати, снимачна техника, афиши на български филми от 30-те до 80-те години на миналия век. 
Колекцията е допълнена от кинематографски апарати и учебни филми - дарение на ОИМ-Брезник от Божидар Пантев, който е дългогодишен служител на читалището в града. 
Изложбата "Киното: магия и техника" е уникална за България. Събирането на експонатите е започнало през 1977 г., когато Българската национална филмотека предава на НПМ-София четири кино камери и един прожекционен апарат, които са били притежание на пионера на българското кино Васил Гендов за създадения от него през 1948 г. Държавен музей на киното. 
Още една изложба на НПМ-София представят този месец в Брезник по повод Европейските дни на наследството. Тя е озаглавена "От Флинстоун до смартфон" и показва събрани на едно място десетки работещи устройства от близкото минало.