Рекордните 6092 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистените от територията на страната в тазгодишното издание на инициативата „Да изчистим България заедно", съобщават от Би Ти Ви. Те цитират данните на основния партньор – Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които показват, че тази година е била най-голямата по мащаб и териториален обхват досега.
За сравнение, предишният рекорд е бил поставен през 2019 г., когато броят на изчистените зони е бил 5156. Броят на нерегламентираните сметища, които са премахнати през 2023 г., е 512, със 100 повече от 2022 г. Възстановените и облагородени пространства тази година са 213.
ДЕТСКИ РЕКОРДИ
Вторият регистриран рекорд принадлежи на децата, които бяха фокус на инициативата за 2023 г. Общо 596 детски градини и учебни заведения се включиха в „Да изчистим България заедно“ (575 са били през 2022 г.).
Хиляди деца, заедно със своите родители, учители, приятели, спортните си клубове и клубове по интереси тази година излязоха и почистиха България отново. Те се включиха и в редица акции за облагородяване, боядисване, залесяване, както и други активности, които подобряват средата на живот у нас. На много места денят на чистенето завърши със специални празнични събития“, разказват от Би Ти Ви.
НАД 40 ХИЛЯДИ ТОНА БОКЛУК, НАД  300 ХИЛЯДИ ДОБРОВОЛЦИ
По данни на МОСВ количеството извозен боклук е над 4340 тона, като депата все още приемат отпадъци от деня на кампанията. Броят доброволци, които през 2023 г. не се уплашиха от лошото време по места, или дадоха своя принос на следващия ден, когато метеорологичните условия позволяваха това, е 301 780 души.
През 2022 г. доброволците са били близо 280 хиляди. В данните не се включват гражданите, които са дали своя принос за по-чиста среда около нас и са излезли да почистят, без да се присъединят в предварително сформирани групи, коментират от Би Ти Ви. Броят на организациите и НПО, които през 2023 г. се включиха с голяма част от своите служители е близо 350. Сто от тях за първа година се присъединяват към инициативата.
НАЙ-АКТИВНИТЕ
Най-активната област и тази година е Русе, където излязоха най-много доброволци. След тях се нарежда Бургас, където хиляди са се включили във възстановяването на Южното Черноморие, засегнато в началото на септември. Там са се провели редица подводни и водни акции, почистени са плажовете и населени места.
Огромно количество дървен материал е събран или изваден от водата и подготвен за събиране и извозване.
Сред най-активните области тази година отново се нарежда Благоевград, а Стара Загора, Пловдив и Враца през 2023 г. са показали много висока активност и попадат в челната шестица. 
КУРИОЗИТЕ
И тази година участниците в доброволческата инициатива са попаднали на много куриозни находки.
Доброволци открили 20 чувала с жива вълна, три тоалетни чинии, стари прозорци и мивка. От дъното на родното Черноморие са извадени много гуми, платнища, пластмасови столове, въжета, кабели, бидони и сервизи. Пластмасовите отпадъци като опаковки, торбички, сламки, бутилки и други продължават да са сред най-често изхвърляните предмети, които замърсяват природата в градска и извънградска среда.
/ДД