Филмовият фестивал „Око“ обяви своето жури. Тази година конкурсната програма на международния фестивал на етнографското кино ще бъде оценявана от професионалистите в областта на киното и етнографията от Украйна и България.
Украинското национално жури ще оцени българската програма и международните късометражни филми. Българското национално жури ще даде оценка на украинските филми и на международната пълнометражна програма.
В националното украинско жури са Анастасия Пугач – PR директор, прессекретар на редица събития от филмовата индустрия, изпълнителен продуцент на документалния филм „Дивия“ (2023) на Дмитро Грешко, Евхения Кригсхайм – продуцентка, член на Украинската филмова академия, основател, директор и програмен мениджър на фестивала Kharkiv MeetDocs Eastern Ukrainian Film Festival, съосновател на The Thursday Company със седалище в Берлин, Олена Ивановска – фолклорист, доктор на филологическите науки, професор, ръководител на катедрата по фолклористика в Научно-образователен институт по филология на Киевския национален университет „Тарас Шевченко“ (2007-2019), и Олеся Наумовска – докторка на филологическите науки, доцент, ръководител на катедрата по фолклористика в Научно-образователния институт по филология към университета „Тарас Шевченко“.
В българско жури са Надежда Косева – режисьор, продуцент и сценарист, Александър Алексиев – актьор и продуцент, Галин Георгиев – етнолог, автор на редица научни трудове.
Както писа БТА, филмовият фестивал „Око“ ще продължи от 1 до 7 октомври, на живо в София и онлайн в Украйна.
 /ДД