Съществена част от мисията на БНР е опазването и съхраняването на българската култура и изкуство, както и запознаване на аудитория с постиженията на световната култура и изкуство. Това каза директорът на Българското национално радио (БНР) Милен Митев на пресконференцията в Националния пресклуб на БТА за представянето програмата на концертния сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. 
През годините музикалните състави на БНР се утвърдиха като институции – като водещи състави със своя вярна публика и място на културната сцена, каза Митев. Той допълни, че всеки музикален състав има нужда от развитие и промяна и се надява тази промяна да бъде за добро. 
Директорът на дирекция „Музикална продукция и състави“ на общественото радио Марио Ангелов благодари на Константин Илиевски, че е приел тежката и отговорна позиция на главен диригент на радиосимфониците. Всички знаете, че Симфоничният оркестър на Българското национално радио е институция, каза той. Ангелов благодари на Марк Кадин, който в последните шест сезона работи със симфоничния оркестър и отбеляза, че с новия главен диригент - Константин Илиевски, имат доста сериозно припокриване на идеи какво да се случва. Има някои интересни акценти в следващия сезон, обяви той. 
Ще се опитаме да достигнем да по-широка аудитория, съвместно с оркестъра, каза Милен Митев. Първата изява на новия главен диригент на симфоничния оркестър на БНР ще бъде на 20 септември в зала „България“. 
Константин Илиевски отбеляза, че работи с музикантите от Симфоничния оркестър на БНР от 2017 г. и взаимно се изградили доверие помежду си. Той представи програмата за новия сезон, като основен акцент в нея ще бъде популяризиране на българската музика. 
„Затова във всеки концерт от нашия сезон, който предстои, е включено българско произведение и по този начин бихме искали да се присъединим към усилията на БНР да подкрепя, популяризира и утвърждава постиженията на българската култура и изкуство“, каза той. 
През тази година продължават представяния на дискове, продуцирани от БНР. Ще се търси и баланс между утвърдени имена и млади изпълнители. 
Илиевски каза, че концертите на радиосимфониците добиват по-специален облик, всеки един от тях ще има специален характер. Затова решили всеки от концертите да има име. Даде примери с „Изкуството на живо“ с Тийна Осара, която ще рисува на живо, докато оркестърът свири селекция из балета „Ромео и Жулиета“, а във „Френски чар“ диригент ще бъде Мари Жако. 
„По този начин всеки един концерт от програмата носи емоция и затова е представен с това своеобразно заглавие. Много бихме искали, когато публиката идва на нашите концерти, да изгради някакви очаквания, които може би ще имаме възможност да изпълним, докато ни слушат“, каза главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР.
За него било предизвикателство да убеди всички гостуващи диригенти да дирижират българско произведение, защото българската музика не е толкова популярна в чужбина. Повечето тях казали, че с голям интерес ще го направят.
През този сезон ще има и две гост-диригентки. Това са Мари Жако и Деляна Лазарова, обяви Илиевски. Той отбеляза, че световните тенденции са да дават повече възможности на жени да дирижират оркестри. Тези две дами са изключителни диригентки и мисля, че публиката ще оцени тяхното присъствие, каза той.
Детските образователни концерти ще се завърнат в първо студио на БНР. „Карнавал на животните“ ще бъде изпълнен няколко пъти в сезона. Това е една от малкото симфонични композиции, написани за забавление, затова се надявам децата да преживеят забавен учебен час, разказа Илиевски.
Предстои и богат звукозаписен сезон. През 2024 г. се навършват 120 години от рождението на Любомир Пипков. По този повод ще бъдат бъдат записани две негови композиции - „Сватба“ - за хор и оркестър и Концерт за кларинет и оркестър, който ще бъде представен и като концертно изпълнение. Ще бъде осъществен и още един интересен запис - на симфоничен прелюд „Усамотение“ от Панчо Владигеров, забравен от почти 50 години. 
Новият главен диригент на радиосимфониците каза, че заради голямата му ангажираност в чужбина като преподавател и диригент било много важно за него всичко да бъде планирано месеци напред. Година напред графикът за записи и репетиции вече е обгрижен. Надявам се това да стане с две години напред, каза Илиевски.
За целта присъствието му в България ще бъде многократно по-голямо от преди. Макар че той самият е и композитор, не планира симфоничният оркестър на БНР да изпълнява негови произведения под неговата палка. Не би предложил и на други диригенти да дирижират негови изпълнения, ако те не го пожелаят сами. В следващия сезон това не е планирано, каза Илиевски.
Директорът на БНР каза, че през следващия си сезон радиото ще продължи сътрудничеството си с БТА за записването на техните концерти и така да достигнат до по-широка публика, каза генералният директор на БНР Милен Митев.