Варна задава посоките в театъра в България с Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на списание „ЛИК“, посветено на форума в Националния пресклуб на агенцията във Варна.
Той припомни, че БТА е партньор на фестивала и подчерта, че има голямо значение, че информационната агенция представя случващото се на театралната сцена в ден, в който има толкова много други събития в държавата. Смисълът е в изпълнението на закона за БТА да защитава националните традиции и култура, но можем да го открием и в думите на артистичния директор на „Варненско лято“ Цветана Манева, които могат да се прочетат в специалния брой на списание "ЛИК“. Тя казва че „театрите са магическо пространство, където можеш да влезеш, да оставиш всичко на входа и да се отдадеш спокойно на това движение на мисли и чувства, които ще успеят да те направят щастлив, по-стабилен и по-уверен в самия себе си, независимо какво става отвън“. Според Манева театърът, като живо изкуство, има задачата да открива доброто у човека и да го показва, защото това прави живота ни по-поносим, а само от добри хора се прави добър живот. 
Чрез онлайн връзка се включи и директорът на фестивала Николай Йорданов, който подчерта задоволството на целия екип на форума за ползотворното сътрудничество с БТА. Сътрудничеството ни има и продължение с броя на списание "ЛИК" и съм изключително радостен, че през годините сте съхранили толкова снимки и архивни материали и всичко това оживява на страниците на списанието, посочи той.