Важно е да бъдем заедно, да сме народ, а не просто население. Това се опитваме да кажем с нашето представление „Под игото“ във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, каза режисьорката Бина Харалампиева на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна, в която се включиха също актьорите Веселина Михалкова, Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев и Свилен Стоянов.
Харалампиева си е поставила две свръхзадачи при поставянето на спектакъла по драматизация на Юрий Дачев. Едната е да се опита да накара голяма част от публиката да заобича себе си, защото смята, че българите в момента имат най-жестока нужда да се харесват, да се сдобрят със себе си, да се заобичат и това може да се случи в театъра. Втората й свръхзадача е зрителите да се смеят и да плачат, също както артистите са го правили на репетициите. „Нужно ни е това вълнение, то събира един народ заедно“, каза Харалампиева. По думите й романът „Под игото“ звучи изключително съвременно и не е отдалечен от нас, а ние почти не сме се променили и продължаваме да имаме същите недостатъци и достойнства. „Делим се на две. От една страна са лудите, всеотдайни и обичащи нацията, а от друга - внимателните към това интересът на нацията да не наруши техния“, смята тя.
По думите на актьора Богдан Бухалов, който изпълнява ролята на Бойчо Огнянов в пиесата, героите на романа „Под игото“ са изчезнала порода хора, безумно смели, влюбени в България до фанатичност. Препятствията ги мотивират да продължават да действат без капка съмнение в идеята и това се дължи на тяхното силно и тотално себеотрицание, което вече не се среща в нашето време, в което всеки се е затворил в себе си. 25-годишният актьор смята, че в неговото поколение не съществуват такива хора, а ако ги има, тези черти на характера им са дълбоко скрити.
За своя персонаж Доктор Соколов, актьорът Иван Юруков сподели, че е изпълнен със съмнения заслужаваме ли своята свобода и имаме ли право да преследваме амбицията си за нея, защото тя може да е утопия. Той смята, че в изконната битка между добро и зло е необходимо, за да бъде изобличено злото, то най-напред да бъде дефинирано, да му се даде облик. Тогава хората ще знаят от какво да се пазят. По думите му в днешно време се работи повече да се размива неговият образ, затова хората се объркват и трудно разпознават доброто. Според актьора във Вазовото произведение „Под игото“ двете сили са ясно дефинирани, а театралите трябва да поддържат естетическа и морална „цедка“, която да ни позволява да отсяваме доброто от злото.
За злото говори и Стоян Радев, който се превъплъщава в Кириак Стефчов в спектакъла. Според него в наши дни стаеното зло всъщност е по-голямо от откровено заявеното. Стефчов е редом с идеалистичните бунтовници, но и с много голяма орда от герои-българи, които уж имат своите идеали, но ги съобщават тихомълком, неясно, без да ги изричат, обясни актьорът. Според него точно такъв тип хора и днес населяват нашето общество и мнозина са твърде внимателни в своята позиция, камо ли да я защитават и отстояват. За него най-важното във Вазовото творчество е обичта, с която патриархът пише за българите.
И днес пред нашето общество стои въпросът какво да правим със свободата, когато я получим, каза актрисата и директор на Варненския театър Веселина Михалкова, която влиза в ролята на кака Лалка в „Под игото“. Михалкова припомни, че „Под игото“ е вторият емблематичен роман, поставен на варненска сцена след „Тютюн“. И преди, и сега, за да сме свободни да работим, не мислим колко са гениални и емблематични тези книги, колко пъти и в какви варианти са поставяни, обясни актрисата. Според нея това е направило възможно съзнанието на екипа да е свободно и всички да работят с вдъхновение, безкрайно почтени към Вазов и към написаното от него. 
Трябва да се замислим как ще съзидаваме, ако сме толкова разединени, каза актьорът Свилен Стоянов, който играе чорбаджи Йордан. Героите в постановката са изпълнени с жажда за случването на нещо, лошото е, че не става и трябва да се замислим как ще градим, когато сме разединени, как да отсяваме важното от маловажното, допълни актьорът. Според него днес всички имаме нужда от вяра, да се събираме заедно. Новият спектакъл обръща внимание и на това как си задаваме въпросите за днес и за утре, които са от изключително значение, допълни Стоянов. 
Преди пресконференцията за премиерната постановка „Под игото“ днес в пресклуба на БТА във Варна бе представен броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. В срещата участваха генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев, ръководителят на дирекция ЛИК Георги Лозанов, областният управител на крайморския град Андрияна Андреева, капитанът на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов.
Чрез онлайн връзка се включи и директорът на фестивала Николай Йорданов, който подчерта задоволството на целия екип на форума за ползотворното сътрудничество с БТА. Сътрудничеството ни има и продължение с броя на списание ЛИК и съм изключително радостен, че през годините сте съхранили толкова снимки и архивни материали и всичко това оживява на страниците на списанието, посочи той.