Индустриалецът Николай Рашков обяви, че ще бъде кандидат за кмет на община Горна Оряховица, издигнат от ПП "Пряка демокрация".
Пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново Николай Рашков посочи, че от години насам показва и представя проблемите на железничарския град, но от страна на досегашната местна власт нито бива чут, нито пък идеите му биват приети. За сметка на това около него се е създала общност от хора с най-различни професии и възрасти, които са се превърнали в негови съмишленици, каза пред журналистите офталмологът д-р Емил Николов. Според него именно тази общност е доказателство , че в Горна Оряховица има отговорно гражданско общество.
“Никога не съм си представял, че на 57 години ще се захвана с политика, но ще трябва да се нагърбя с тази тежка задача, защото е крайно време да се пречупи гръбнака на порочния модел на управление. През последните години Горна Оряховица изостана в развитието си“, посочи Рашков и подчерта, че слоганът на предизборната му кампания ще бъде определен от целите му – Горна Оряховица да се превърне в модерен град с щастливи хора.
Той посочи, че ако бъде избран ще прекрати досегашните общински договори с външни фирми по отношение на сметосъбирането и охранителната дейност” и ще създаде общинско предприятие за поддръжка на уличната мрежа. Друга негова идея е да се развали сегашната концесия на летището в Горна Оряховица и то да обслужва пътници в три дестинации - Лондон, Истанбул и София. По думите му това може да бъде съвместна инициатива на трите общини – Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец.
В разработената управленска програма на кандидата за кмет е развитие на печеливши проекти за трансгранично сътрудничество, решаване на дългогодишния въпрос с бездомните кучета и изграждането на приют за временното им настаняване. Решаване на дългогодишни проблеми по кварталите, а малките населени места , сред които и обновяването на ВиК-инфраструктурата. Своите визии за развитието на Горна Оряховица представиха аграрният предприемач и общественик Даниел Божанков, филологът Мария Станчева и учителят Петя Минкова. Николай Рашков посочи, че е готова листата за общински съветници, а той ще е на последното 29-то място. Свои кандидат-кметове формацията ще издигне и в още четири населени места.