Трябва да се замислим как ще съзидаваме, ако сме толкова разединени, каза днес актьорът Свилен Стоянов, който влиза в ролята на чорбаджи Йордан в премиерния спектакъл „Под игото“ на Варненския театър. Домакин на пресконференцията за постановката, чийто режисьор е Бина Харалампиева, бе Националният пресклуб на БТА в крайморския град.
За своя герой актьорът посочи, че се опитва да го разбере, но най-хубавото, което вижда у него е, че мисли за децата си и за бъдното. В постановката има пъстра палитра от образи и от актьори, и е хубаво, че Бина Харалампиева ни събра на едно място, каза Стоянов. Героите в постановката са изпълнени с жажда за случването на нещо, лошото е, че не става и трябва да се замислим как ще градим, когато сме разединени, как да отсяваме важното от маловажното, допълни актьорът. Според него днес всички имаме нужда от вяра, да се събираме заедно. Новият спектакъл обръща внимание и на това как си задаваме въпросите, за днес и за утре, които са от изключително значение, допълни Стоянов. Според него българите имаме нужда преди всичко да загърбим омразата, да преминем през пречистващ, осъзнаващ и много мъдър духовен процес и, както героите от „Под игото“, да се замислим къде сме тръгнали, къде отиваме, какво всъщност правим.
Преди пресконференцията за премиерната постановка днес в пресклуба на БТА във Варна бе представен броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. В срещата участваха генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев, ръководителят на дирекция ЛИК Георги Лозанов, областният управител на крайморския град Андрияна Андреева, капитанът на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов. В разговора се включиха също режисьорът на премиерния спектакъл Бина Харалампиева и актьорите Веселина Михалкова, Богдан Бухалов, Иван Юруков, Стоян Радев.