И днес пред нашето общество стои въпросът какво да правим със свободата, когато я получим, каза днес актрисата и директор на Варненския театър Веселина Михалкова, която влиза в ролята на кака Лалка в премиерната постановка „Под игото“. Пресконференцията за представлението се проведе в националния пресклуб на БТА в крайморския град. На нея бе представен и броят на списание ЛИК, посветен на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. В срещата се включиха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководителят на дирекция ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов, областният управител доц. Андрияна Андреева, капитанът на научно-изследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ Николай Данаилов. В разговора участваха режисьорът на постановката „Под игото“ Бина Харалампиева и актьорите Богдан Бухалов, Иван Юруков, Свилен Стоянов, Стоян Радев.
За своята героиня Михалкова сподели, че е мъжко момиче, съхранило детското в себе си. Кака Лалка е без автоцензура, безразсъдна, говори, каквото мисли, но се впуска самоотвержено, посочи актрисата и благодари на режисьорката на постановката Бина Харалампиева, че й е поверила точно този образ.
Михалкова припомни, че „Под игото“ е вторият емблематичен роман, поставен във Варненския театър след „Тютюн“. И преди, и сега, за да сме свободни да работим, не мислим колко са гениални и емблематични тези книги, колко пъти и в какви варианти са поставяни, обясни актрисата. Според нея това е направило възможно съзнанието на екипа да е свободно и всички да работят с вдъхновение, безкрайно почтени към Вазов и към написаното от него. Вярвам, че "Под игото" ще е вълнуващ спектакъл, посочи Михалкова. Тя сподели, че е имала същата увереност и за „Тютюн“, като очакванията й са били надминати с повече от 50 представления в цялата страна, пред препълнени зали.
Това, с което се занимаваме в „Под игото“, засяга изключително съвременни теми, допълни Михалкова. По думите й най-важната е за свободата, но и за отговорността и как я поемаме. Тези теми са съвременни и само те да стигнат до зрителя, това е достатъчно, посочи актрисата.
Като директор на Варненския театър тя коментира, че все още не може категорично да отговори дали международният театрален фестивал „Варненско лято“ ще се представи на две сцени през 2024 година. Строежът на сцена Филиал върви, макар и с по-бавни темпове, отколкото ни се иска, обясни Михалкова. Тя изрази надежда, че всичко ще е готово през първото тримесечие на следващата година и театърът ще празнува рождения си ден през март на нова сцена.