Над 380 доброволци от община Свищов се включиха в инициативата „Да изчистим България заедно“, което се състоя днес в цялата страна. Доброволците събраха над 2,5 тона отпадъци, съобщиха от общинския пресцентър.
Почистени бяха общо 28 територии в Свищов, с. Морава и с. Овча Могила, както и три нерегламентирани сметища. Въпреки прогнозата за времето, в доброволческата инициатива участваха учители, ученици, родители и граждани, които събраха предимно отпадъци от пластмаса, хартия и стъкло. В почистването на градските зони се включиха и граждани и сдружения, което е своеобразна гаранция за бъдеща системна грижа за чистотата на града и селата, посочват от Общината.
Общината предварително бе подготвила цялостна организация, която включваше незабавно извозване на събраните отпадъци, предоставяне на чували и ръкавици за всички доброволци.
Благодарение на усилията на всички участници, Община Свищов за пореден път даде своя принос към най-мащабната доброволческа инициатива в страната – „Да изчистим България заедно“, която е подкрепена от Министерството на околната среда и водите, както и от много общини, организации и институции и се прави за единайсета поредна година. Миналата година в кампанията са участвали 234-ма доброволци, които са събрали над седем тона отпадъци, съобщиха от Общината за БТА.