Задържани са двама мъже, отглеждали над 250 растения коноп и държали 38 килограма марихуана в Златаришко, съобщи на брифинг днес директорът на Областната дирекция на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.
Мъжете, на 50 и на 52 години, известни на полицията, са задържани в хода на специализирана полицейска операция за противодействие разпространението на наркотични вещества на 14 септември вечерта в имот в златаришкото село Родина, докато са поливали 256 насаждения от рода на конопа, с височина близо три метра. При последвало претърсване в помещения, намиращи се в близост, са намерени и иззети 5 чувала с изсушена листна маса, реагираща на марихуана, с тегло около 38,5 кг. По случая е започнато досъдебно производство за отглеждане и държане на наркотични вещества.
В петък двамата мъже са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановление на прокуратурата са задържани за срок до 72 часа, посочи районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. В понеделник прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража“. Насажденията са били засети в стопански двор върху площ от 250 квадратни метра и вероятно двамата задържани са се занимавали с тази дейност още от миналата година, уточниха разследващите.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.