Общо 103 от пострадалите след потопа в Царево домакинства са посетени от социални работници, предоставена им е емоционална и психологическа помощ, тече и информирането им за това какви помощи предоставя кабинетът. Това каза министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването „Събуди се“ по Нова. До момент са предоставени 46 еднократни помощи, чийто размер е до 1512 лева, каза още Шалапатова. Тя припомни, че е облекчен достъпът до Фонда за социална закрила.
„По линия на тази форма на подкрепа до 2500 лева всяко домакинство може да бъде подкрепено, което е получило и първата помощ, може да бъде подпомогнато за закупуването на всичко нужно или поне базисните потребности за обзавеждане, за оборудване, защото много често в резултат на наводненията се разрушава цялото домакинство на семейството“, обясни Иванка Шалапатова.
Министърът припомни, че следващата седмица се очаква на заседание на Министерския съвет да бъде гласувано и предложението на министерството за подпомагане на хората, загубили своите близки в размер на 15 000 лева. По думите ѝ целта е тази помощ да остане постоянна. Шалапатова ще посети Царево днес, а целта е да се прецени има ли нужда от още и какви мерки, с които държавата да подпомогне пострадалите.
По повод бюджета за следващата година, Иванка Шалапатова каза, че в проекта е предвидено осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило, но все още не е ясно с точно какъв процент. Министърът изрази надежда, че той няма да е по-нисък от тази година.
Минималната заплата ще достигне размера от 933 лева, който е заложен в проектобюджета, категорична беше Иванка Шалапатова. Тя обясни, че социалното министерство се съобразява изцяло със законодателството в тази област. Има и достатъчно мерки, които да помогнат на хората, които биха останали без работа след увеличението на минималното възнаграждение, допълни Шалапатова.