Мигрантският натискът е в пъти по-голям в сравнение с миналата година, но в последния месец много по-голям е броят на недопуснатите преминаващи нелегални мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Елхово. 
По думите му новото ръководство е постигнало вече това, което си е поставило като цел и резултат, който търси. ".За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване, като във вътрешността на страната са задържани едва 40 човека. Има дни, в които бройката на недопуснатите нелегални мигранти варира от 1400 – 1500 на денонощие. Успяхме да намалим и задържанията във вътрешността на страната", посочи Калин Стоянов.
Относно оборудването с техника и оръжие за охрана на държавната граница, министърът заяви, че в момента има "крещяща нужда от високопроходими автомобили и специална техника за охрана на държавната граница". В началото на следващата година се очаква да бъдат доставени 160 високопроходими автомобила, каза още Стоянов.
Около 700 са непопълнените бройки в щата на "Гранична полиция". В момента сме задвижили абсолютно всички процедури да пуснем конкурси и максимално бързо да назначим хора, с които да уплътним границата, подчерта вътрешният министър.
Относно влизането на България в Шенген вътрешният министър коментира, че това е приоритет на правителството. "Имаме подкрепата на абсолютно всички държави-членки. Вътрешнополитически боричкания в две от държавите не бива да превръщат България и Румъния в залог за това, да не бъдат приети в Шенген", каза още Стоянов.
В Елхово вътрешният министър присъства на откриването на паметник на загиналите при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи заедно с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.