Днешният ден е празник на знанието, на вдъхновението, на вярата в бъдещите успехи и постижения. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева се обърна към над 700 ученици и 50 учители в Природо-математическата гимназия (ПМГ) "Яне Сандански" в Гоце Делчев. По думите й благодарение на добрата подготовка в гимназията, учениците се представят успешно на олимпиади и състезания, а учителите правят трансдициплинарни иновативни уроци и сформират професионални учебни общности, като създават прекрасна учебна среда, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
"ПМГ бе избрана от МОН и като едно от петте училища лаборатории за иновации в държавата", съобщи заместник-министър Митева и отбеляза, че така то ще продължи да бъде пример в училищните иновации и добри практики. "Нека преподаваме с разбирането, че днешните деца ще решават проблемите на човечеството утре. Нека учим с отговорността, че от нас зависи да живеем в чист, безопасен, уреден и щастлив свят, и че можем да постигнем всичко", каза  тя. 
Природо-математическата гимназия "Яне Сандански" е с най-висок бал за прием на седмокласници в Гоце Делчев. Гимназията разполага с модерна материална база: класни стаи, оборудвани с интерактивен дисплей и проектор, интерактивна дъска; презентационна зала; таблети, очила за виртуална реалност, Chromebook, безжична интернет връзка и други.
Мултифункционалният център по природни науки и математика е оборудван с най-съвременни технологии. Екипът на директорката Елка Божикова е амбициран да разширява иновациите и да променя моделите на образование.
Наталия Митева разговаря с учителите за STEM обучението, как то да е максимално ефективно, за възможните обучения за създаване на образователни ресурси за дигиталната раница и за предизвикателствата от навлизането на изкуствения интелект.
Бъдете любознателни, бъдете смели, защото тръгвате на едно прекрасно пътешествие в света на знанието. Това пожела заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова на първокласниците от столичното 134-о Средно училище "Димчо Дебелянов", където откри учебната година. В училището се обучават 1000 ученици.
"Бъдете усърдни, трудолюбиви и търпеливи, защото хубавите неща стават бавно и след много положени усилия", каза заместник-министър Лазарова на всички ученици и пожела на учителите да бъдат мотивирани, да намират нови и атрактивни начини за обучение.