Премахването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК) е огромна победа за България. Това коментира пред журналисти в Народното събрание (НС) съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България' (ПП-ДБ) Кирил Петков. Това е само стотният ден на това правителство и това е национален успех, добави Петков. 
"Академик Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор. Това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство", коментира той. 
Кирил Петков се обърна към премиерите на Австрия и Нидерландия с думите: Присъединете се към европейския консенсус. Време е да подкрепите България и Румъния да влязат в Шенген, защото само когато тези две страни са вътре, Шенгенското пространство наистина ще стане зона на сигурност. Време е това решение да бъде направено тази година, каза Петков. 
Днес ЕК съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и с организираната престъпност у нас. Комисията въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно. През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма.
Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка, се посочва в днешното съобщение на ЕК.