„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък. Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех“, написа във фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.
Коментарът ѝ е по повод решението на Европейската комисия да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г., преди приемането им в Европейския съюз.
"Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите "аргументи" на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген", написа Йотова.
За прекратяването на механизма премиерът Николай Денков каза, че е премахната още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната, каза още той, цитиран от правителствената информационна служба.
Като изключително добра новина определи председателят на Народното събрание Росен Желязков прекратяването на механизма. Той в коментира темата пред български журналисти в Тбилиси, Грузия, където е на официално посещение по покана на председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили.
По-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на правосъдието Атанас Славов посочиха, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е успех и признание.