Нова монета с номинална стойност един паунд ще бъде въведена във Великобритания през 2017 г., заменяйки настоящата, която е в обращение повече от 30 години, съобщи британското правителство. То допълни, че това е най-трудната за фалшифициране монета в света.

Тя има 12 ръбчета и ще се възползва от най-новата технология на Кралския монетен двор, която позволява бърза и автоматична идентификация. "След 30 години на добра и лоялна служба дойде моментът да изтеглим от обращение настоящата монета от един паунд и да я заменим от най-сигурната монета в света", съобщи британският финансов министър Джордж Озбърн.

"С напредването на технологиите монетите с висока стойност като тази от един паунд стават все по-уязвими за фалшифициране, поради това е важно да имаме някаква преднина пред престъпниците, за да защитим нашата монета", допълни той.

Кралският двор счита, че около 3% от монетите от 1 паунд (45 милиона монети) са фалшиви. На предната страна на новата монета е изобразена кралицата, както и на всички останали монети във Великобритания. Рисунката на обратната страна ще бъде избрана чрез открит за публика конкурс.

Тя ще бъде почти със същите размери като настоящата, но формата й напомня тази на старата монета Threepenny bit, която беше в обращение от 1937 до 1971 г. Тя беше много популярна по време на Втората световна война, защото отличителната й форма я правеше лесна за разпознаване и използване в тъмното, когато британците бяха съветвани да гасят осветлението за избягване на въздушните бомбардировки.