Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "Ако Кърджали поиска референдум". Искам извинение от г-н Станишев, и от името на кърджалийци, нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим, каза народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева на брифинг в парламента.

Днес или утре ПГ на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на г-н Станишев. Има ли реална заплаха за област Кърджали, има ли интереси на чужди сили към област Кърджали? И на какво основание г-н Станишев говори по този начин, запита Караянчева.

„Говоренето, което г-н Станишев си позволява и начинът, по който се опитват по някакъв начин да направят паралел между Крим и Кърджали. Кърджали е територия на Република България и там живеят български граждани. Тема за референдум за мен е недопустима”, посочи Караянчева. „Това, което говори говори г-н Станишев е изключително притеснително”, добави тя.

В темата задочно се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов чрез изявление във Фейсбук.

По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират парламента за позицията на България по кризата в Украйна. От парламентарната трибуна Сидеров заяви, че те трябва да направят това преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия.

Сидеров отбеляза, че е загрижен заради "политиката на щрауса", която вижда в лицето на българския парламент. "Такъв важен въпрос не може да бъде отминаван и ние не можем да си крием главата в пясъка", посочи той. Вчера пред bTV лидерът на националистите заяви, че не може да става дума за паралел между Кърджали и Крим, тъй като Кърджали не е автономна република.

В седмичната програма на парламента няма проект за декларация на българското Народно събрание за Украйна. По повод настояването на "Атака", председателят на НС Михаил Миков отбеляза, че не медиите определят дневния ред на парламента.