Създадена е работна група, която да намери решение за по-бързото преминаване на камионите през двата моста между България и Румъния - при Русе и Видин. Това съобщи пред журналисти в Русе заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков.  
Той е един от участниците в дискусионната среща на тема "Подобряване транспортната свързаност между България и Румъния", която е организирана днес в крайдунавския град. В нея участват представители на различни институции и на бизнеса.
Заместник-министърът припомни, че за "Дунав мост" при Русе има подготвена обществена поръчка за капитален ремонт. 
"Това, което зависи от Министерството на транспорта, е да видим възможностите за изграждане на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево и пускането в експлоатация на ферибота", каза Недялков. По думите му са набелязани мерки, чрез които да се намали времето за изчакване на камионите за преминаване на моста. "Обмислят се различни варианти - като предварително заплащане на таксите по интернет. В момента се правят анализи", обясни заместник-министърът. 
Той каза, че са набелязани и варианти предвид възможността за увеличаване на трафика в много кратки срокове, свързани с т. нар. коридори на солидарност. "Това са коридорите за изнасяне на зърно от Украйна заради продължаващата война, така че, подготвени сме и за това", каза още заместник-министърът. 
Недялков обясни, че Министерството на транспорта и агенцията "Безопасност на движението по пътищата" работят съвместно за създаване на буферни паркинги за камиони във вътрешността на страната. Идеята е те да са със система за комуникация помежду си и с граничните пунктове. "Организирали сме среща на 13 септември тази година. Дори вече има разработки за създаването на такива паркинги. Обсъждат се и варианти за засилване работата на другите пунктове по българо-румънската граница", каза още Недялков. 
Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че това е поредната съвместна среща на български институции и на представители на Румъния."Въпросът за взаимната свързаност е национален въпрос. Той не е на община Русе. Русе е длъжен да национализира своите въпроси", каза Милков. 
Той обясни, че сега проблемите се решават един по един. "Имахме огромен проблем с това къде да спират камионите. Към момента те се разполагат във всички налични паркинги в град Русе. Така камиони по булевардите "България" и "Тутракан" почти няма. Вече е налице виртуална опашка, а не реална. Необходимо е само калибриране на процеса", каза кметът. 
Даниел Мазилу - съветник в Посолството на Румъния в България, обясни, че ще бъдат поставени въпросите на румънските превозвачи. 
По думите на евродепутата Петър Витанов трансграничната свързаност е една от ключовите теми, защото е най-базовото ниво на европейската интеграция. "Необходимо е да се подобри, за да се повиши жизненият стандарт не само на пограничните общини от двете страни, а и на българите като цяло. Видяхме как община Русе се справя, как оперира и как менажира международния карго трафик с успешни иновативни решения, което е само малка част от проблема", каза Витанов. 
По думите му големият въпрос е свързан с по-задълбочената интеграция на България и Румъния в Европейския съюз - приемането им в Шенген, а вторият въпрос е подобряване на трансграничната свързаност с едни от най-важните ни икономически партньори - нашия съсед Румъния. "Всички работим заедно България да стане по-скоро част от Шенген и трябва да кажа, че и с нашите румънски колеги работим по същия начин. Имаме съвместни петиции и мероприятия, оказваме общ натиск върху колегите специално от Австрия и Нидерландия, така че този въпрос да бъде решен час по-скоро", каза Витанов. 
По думите му трябва да се подобри и инфраструктурата, като е нужен втори мост между Русе и Гюргево, който да облекчи трафика. 
Посланикът на България в Румъния Радко Влайков заяви, че непрекъснато се правят най-различни стъпки, за да се облекчи ситуацията на границата. "Тези усилия са доста по-активни от българска страна, въпреки че потърпевши сме българската и румънската страна, като може би изходът от тази ситуация трябва да се търси по-глобално - когато България и Румъния влязат в Шенген, когато се построи нов мост и когато заработи фериботът между Русе и Гюргево", каза Влайков. 
По думите му трафикът през ГКПП "Дунав мост" при Русе се е увеличил с 30 процента от началото на войната в Украйна. "Това означава, че пускането на ферибота до известна степен ще компенсира увеличения трафик. За нас е необяснимо, че той все още не работи, въпреки че от българска страна този въпрос се поставя непрекъснато на най-високи политически нива", каза дипломатът.