Всички православни славяни трябва да се поздравим с победата в Третата Кримска война.
Това заяви депутатът от БСП, член на външната комисия в Народното събрание, председател на движение "Русофили" и издател на в. "Дума" Николай Малинов в предаването "Референдум" по БНТ.
"Бих желал да честитя на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война и да напомня, че след Кримската идват Балканите по южния път и смятам, че можем да се поздравиме, поне русофилите на тази маса", каза той.
"Аз не си спомням последните 1000 години Русия нещо да е решила и то да не се е случило", каза още Малинов.
Не съм чул България все още да има официална позиция, добави депутатът.
Според него има една проамериканска позиция, има една проруска позиция и той смята, че всички трябва да се обединим около пробългарската позиция. Трябва да видим къде е защитен българският интерес, смята Малинов.
Изказването на Николай Малинов предизвика остри реакции във "Фейсбук"
заради думите му, които могат да бъдат изтълкувани като заплаха за военни действия на Балканския полуостров и срещу България. Според коментиращи онлайн подобни изказвания са знак за бъдещо поведение на БСП и българските власти при рестартиране на Студената война и издигане на нова Желязна завеса.
В ефира на БНТ дипломатът Бойко Ноев каза, че това което е важно и се наблюдава е, че покрай кризата в Крим се получават и нови разделителни линии на българската политическа сцена. “Нашето общество в момента е доста изнервено, ситуацията е доста критична”, каза той. Според него тези разделения, които биха се появили покрай кризата в Украйна създават опасност за допълнително отслабване на държавата.
Народният представител от ГЕРБ Джема Грозданова заяви, че не очаква скоро българският парламент да приеме ясна позиция. Това отново е един опит за отлагане на позицията, каза тя. Според нея българският народ не знае каква е нашата позиция за Украйна. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепят териториалната цялост и сувернитета на Украйна. По думите й на предстоящите евроизбори българите ще трябва да направят наново цивилизационния избор, който България направи в началото на прехода.
Народното събрание, което все още няма единна позиция по казуса, не включи в седмичната си програма разглеждане на проект за декларация за кризата в Украйна
Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че ще помисли дали да използва правото си да включи тази точка в дневния ред. Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че днес парламентът ще гласува такава декларация.