Mинистърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска днес, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).
Двамата изразиха задоволство от доброто сътрудничество и интензивния политически диалог в областта на отбраната, както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО.
Във фокуса на разговора им бяха приносът на Република Северна Македония към мерките за усилване на Източния фланг чрез участието в Многонационалната бойна група на НАТО в България, с рамкова държава Италия, бъдещото развитие на бойната група до ниво бригада, както и транспортната свързаност. 
Министър Тагарев изрази подкрепа за европейското бъдеще на Република Северна Македония при изпълнение на поетите ангажименти и подчерта важността му не само за двустранното ни сътрудничество, но и за сигурността и развитието на целия регион.
Сред темите на разговора бе и дългогодишното сътрудничество по линия на образованието и обучението в сферата на сигурността, както и възможностите то да се развива все по-интензивно, както по отношение на обучението в различни специалности, включително на военни лекари, така и по линия на проекти за научни изследвания с европейско финансиране.
Миналата седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на Нидерландия в България Симон ван дер Бург. Двамата обсъдиха Рисковете пред сигурността в Черноморския регион и необходимостта да не се допуска ескалация на напрежението, съюзният ангажимент за увеличаване на бюджетите за отбрана, както и проектите за подобряване на военната мобилност.