Висока заетост отчитат от курортен комплекс „Мальовица“ през този сезон, тъй като комплексът предлага разнообразни активности през летните месеци, каза за БТА Мартин Ицов от отдел „Маркетинг – продажби“ към комплекса. 
Той посочи, че предлагат активна почивка за различните възрастови групи. За по – малките деца има трамплини и пързалки, както и атрактивна писта за летни шейни. Ицов каза, че голям интерес сред посетителите представляват въженият град и въздушният тролей. „Миналата година започнахме програма за детски лагери. Събираме деца от цяла България, които идват тук да се веселят и научат нови неща за планината“, каза още Ицов. Организират се детски приключенски лагери, които включват скаутски занимания и различни преходи в планината. „Учим децата да правят палатки и палят огньове на разрешените за това места, учим ги как трябва да се внимава в планината“, посочи още Мартин Ицов. 
На въпрос дали за тези няколко дни децата се превръщат в любители на планината, Ицов каза, че се опитват да ги възпитават да ценят и пазят природата. Той посочи, че се стремят да им покажат очарованието на природата извън дигиталния свят и това, което виждат в телефоните, защото на живо е по – красиво. „Смея да твърдя, че всички деца са очаровани от красотата на планината и някои от тях за втора поредна година посещават лагера“, каза Ицов. По думите му детските приключенски лагери се посещават от около 100 деца. Той посочи, че комплексът работи в реновирания си вид от над две години, като този летен сезон се наблюдава по-засилен интерес в сравнение с миналогодишния. 
Мартин Ицов каза, че в края на 2022 година в курортен комплекс "Мальовица" е бил отворен музей на алпинизма, който гостите на комплекса могат да посетят. Музеят е със свободен достъп.