Украинската общност в Бургас отбеляза Деня на независимостта на Украйна - 24 август, със събитие в Младежки културен център, съобщават организаторите на инициативата от Почетното консулство на Украйна в морския град, сдружение "Диаспора на Украйна" и Български център за славянска култура и духовно развитие.  Празненството бе съпроводено с изложба на произведенията на украински занаятчии и майсторски класове на различни теми, на рисунки на украински деца. Събитието бе отбелязано и с празничен концерт с участието на десетки украински таланти на различни възрасти. В края гостите събраха в кошница свои поздравления, адресирани до украинските войници на фронта, с което да изразят подкрепата си към милионите, които бранят своята страна от руската инвазия. 
Секретарят на консулството Лариса Михалева произнесе приветственото слово от почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. В него той отбелязва, че Денят на независимостта е символ на упоритостта и решимостта на украинския народ да се издига над трудностите. По думите му този ден напомня, че свободата е най-важният дар, който можем да си подарим, и че трябва да имаме смелостта да се борим за нея. 
Сред специалните гости на събитието бе и заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева. Тя поздрави украинската общност по повод 32 години независима Украйна и от името на кмета Димитър Николов увери, че общината ще продължи да подкрепя и подпомага гражданите на Украйна да се чувстват добре дошли в града.