Ръководството на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) обсъди с кмета на София Йорданка Фандъкова зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов параметрите на проекта за бюджет на Столичната община за 2023 г. От страна на синдиката на срещата присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров и председатели и представители на основни членове към конфедерацията. В разговорите се включиха и от Конфедерацията на труда "Подкрепа". Това съобщават от КНСБ на официалната си интернет страница. Срещата се състоя в Столичната община.
Обсъдени са разходите за делегирани от държавата функции. Синдикалистите получиха уверението, че са заложени и увеличения на заплати. Фандъкова отбеляза, че има сериозно повишение на бюджета за култура и се очаква "осезаем ръст" на възнагражденията за артисти и всички работещи в общинските културни институти, посочват от КНСБ. Кметът на София каза, че предстоят допълнителни срещи с представители в тази сфера. 
По отношение на сектор "Транспорт" Фандъкова и Бабалов посочиха, че над 60% от заложения ресурс е предназначен за заплати, при които също има предвиден ръст. Липсата на кадри беше един от дискутираните проблеми в транспорта на столицата. 
По думите на зам.-кмета повечето от преобладаващите сектори в София – услуги, култура, IT, са се възстановили след ковид кризата, като към момента само сектор хотелиерство и ресторантьорство изостават. Барбалов посочи, че в столицата има и значително повече чуждестранни инвестиции спрямо останалата част от страната, информират още от КНСБ. Оттам коментират като притеснителна тенденцията, че е регистрирано леко застаряване на населението на София, "въпреки че демографската картина е по-добра, отколкото в други общини".
Преди дни кметът Йорданка Фандъкова съобщи пред медиите, че проектобюджетът на Столичната община за 2023 г. е в размер на 2 555 000 000 лв. Тя коментира, че финансовата стабилност на общината е запазена, а за това свидетелстват два факта – запазеният кредитен рейтинг на общината, равен на този на държавата, както и недопуснатият спад в капиталовата програма.