Трета дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства" ще се проведе на 28 август, понеделник, от 10:30 часа, в зала "П. Р. Славейков" на община Стара Загора. Това потвърдиха за БТА от пресцентъра на община Стара Загора. Организатор на събитието е кметът на Живко Тодоров.
Покана за участие във форума е отправена до кметовете на засегнатите населени места, Министерството на енергетиката, ръководителите и представители на синдикалните организации, както и на ТЕЦ-овете и "Мини Марица-изток", Клуб на работодателя, КРИБ, и други.
Припомняме, че две срещи на същата тема се проведоха през юли. Първата беше на 17 юли. "Основната тема на днешната среща, която е организирана по желание на синдикатите, е запазването на комплекса като работещ сегмент на икономиката в областта и не само в региона. Притеснени сме за съдбата на "Марица изток". Знаете в контекста на т.нар. "зелена сделка" вървят различни информации, а ние като местна власт сме изключително заинтересовани от Териториалните планове, които все още не сме виждали и конкретно този за Стара Загора. Очакваме от днешната дискусия да излезем обединени и да бъдем ясни с исканията си към централната власт, това, което местната общност ще защитава като концепция", посочи по време на откриването домакинът на дискусията кметът Живко Тодоров.
Във втория форум участие взе министърът на енергетиката Румен Радев. Тогава той посочи, че Маришкият комплекс "Марица Изток" е сложен, именно защото е комплекс, а не само въгледобив, не е само производство на електроенергия от въглища. Не е само енергетика, но и дейности, свързани с обслужване на сектора тук, което формира огромната заетост тук", обясни Радев.