Над 76% от българите смятат, че домашното насилие е сериозен проблем, показва проучване на „Маркет линкс“. Около 30% са изразяващите съмнения, че законовите промени ще имат ефект, от една страна, а от друга, че отговорните органи имат достатъчно капацитет, за да прилагат законовата рамка.
Проучването е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1012 лица над 18 г. в страната в периода 11 – 18 август 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
Честите случаи на домашно насилие и проявената особена жестокост в някои от тях, както и невъзможността на институциите да реагират адекватно, доведоха до обществена консолидация на нива, които не са често срещани у нас, сочи проучването. 71% от анкетираните са съгласни с приетите законови промени, свързани с превенцията на домашното насилие, 18% не са съгласни, а 11% са неутрални по въпроса. 
Електоралната подкрепа за основните политически сили се стабилизира близко до резултатите от предсрочните избори през април, показва още проучването.
Общественото доверие в основополагащите институции остава на ниско ниво. Правораздавателните институции, и по-конкретно съд и прокуратура, също продължават да страдат от ниска степен на публично доверие. Правителството е с 52% недоверие и 20% доверие; Прокуратурата с 67% недоверие и 9% доверие; Съдът с 64% недоверие и 12% доверие; Народното събрание с 68% недоверие и 11% доверие.
Всеки шести българин е на мнение, че държавата се развива в негативна посока, според проучването на „Маркет линкс“.
БТА припомня, че четири министерства набелязаха мерки срещу насилието и агресията след среща на 10 август. Срещата се проведе, след като министър-председателят Николай Денков даде задача към ресорните министри да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат възможности за тяхното подобряване. Набелязани бяха над 15 мерки, сред които мрежа от специализирани услуги за жертви на насилие и Сектор „Домашно насилие“ към Главна дирекция „Национална полиция".