Тържествена церемония по случай завършването на стажантите, успешно преминали курс за първоначално професионално обучение в Центъра за специализация и професионална подготовка – Казанлък и Академията на Министерството на вътрешните работи в София, се състоя в Центъра за професионална подготовка в Казанлък. Официални гости бяха заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин, заместник-кметът на Община Казанлък Драгомир Петков, ректорът на Академията на МВР доц. д-р Иван Видолов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов, началникът на Районното управление в Казанлък главен инспектор Петко Стойнов. В ритуала участва и военният духов оркестър към 61-ва Стрямска механизирана бригада с диригент капитан Йордан Илиев.
Церемонията започна с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и с водосвет, след което 94 завършващи стажанти от цялата страна от випуск 2023 тържествено положиха своята клетва.
От този момент опазването на обществения ред, сигурност и спокойствие на гражданите стават ваш неотменен дълг и отговорност, обърна се заместник-министър Ценкин към завършващите. Той подчерта, че от тук нататък тяхно задължение е опазване на доверието и работа за престижа на институцията и изрази увереност, че всички те ще прилагат добросъвестно знанията, придобити по време на обучението. “Сигурен съм, че тези знания ще ви дадат увереност и смелост за бъдещото професионално и личностно развитие. Бъдете всеотдайни, упорити и непреклонни към трудностите”, каза още зам.-министър Ценкин и ги призова да не позволяват на ентусиазма, водил ги в избора на професия, да ги напусне. Той отбеляза, че службата в името на Отечеството е отговорна и нелека, но удовлетворението, което носи, компенсира всички препятствия и саможертви. “Пазете честта и престижа на отговорната професия, която сте избрали, бъдете пример за обществото, за колегите си и за следващите поколения”, коментира той.
След полагане на своята клетва стажанти коментираха, че това е сбъдване на тяхна мечта и че осъзнават отговорността, която професията носи.