В общината в Кюстендил, в присъствието на медии, днес бяха разсекретени резултатите от тестовете за общински стипендии. Тестът се състоя в началото на юни, за девети пореден път.
От резултатите днес стана известно, че в първа възрастова група ( 8-9 клас), на първо място с 35 точки, са се класирали трима ученици. В тази възрастова група на второ място са класирани шестима ученици (34 точки),а на трето – 13, съобщи секретарят на общината Светослав Василев.
Във втората възрастова група (10-11 клас), максимален брой точки – 36, са получили двама ученици, четирима са на второ място, с 35 точки, а други осем ученици - на трето място, с 34 точки. Общо 17 ученици ще получат и поощрителни награди. 
Финансовият стимул, който ще получат учениците, спечелили първа награда, е в размер на 500 лв. Класираните на второ място ще получат по 350 лв., а тези, класирани на трето – по 250 лв. Поощрителните награди са в размер на 50 лв. Общата сума на стипендиите е 12 100 лв. Те се отпускат от общинския бюджет. 
През тази година участието си в теста за общински бяха заявили 92 ученици, от които са се явили 84. "Според оценяващите, определено има забележителен напредък в сравнение с предходните години", коментира Светослав Василев.
В традиционните общински тестове децата разсъждават върху разрешаването на граждански казус и пишат есе.  Тестът е подготвен от екип специалисти за две възрастови групи - ученици 8-9 клас и 10-11 клас, и проследява възможностите на младежите да мислят нестандартно. Задачите изправят учениците пред етични дилеми, които нямат просто и еднозначно решение. Отворените въпроси са съобразени с възрастовите особености на децата.
През годините в теста са участвали около 900 деца, като са били наградени над 300 ученици.