Екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) – Добрич са се отзовали на 150 произшествия през август, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. Повишението им е свързано основно с метеорологичната обстановка – високите температури и силен вятър в продължение на дни. Най-често горят суха тревна растителност или отпадъци на големи площи. Като цяло за лятото на 2023 г., с изключение на месец август, се отчита лек спад на произшествията с около 20% (за месеците юни и юли), каза за БТА директорът на РДПБЗН – Добрич комисар Дарин Димитров. 
От началото на годината до момента РДПБЗН – Добрич отчита 831 произшествия. Пожарите с материални загуби са 137, а 424 са без материални загуби. Друга част от произшествията са 22 аварийно-спасителни дейности. Те са почти двойно повече в сравнение с миналата година.  Получените „лъжливи повиквания“ в дирекцията от началото на годината са 23, каза още комисар Димитров.
Наблюдава се и често възникване на повече от едно произшествие почти едновременно на различни места. Това налага използването на голям ресурс от хора и техника. „Всичко налично е на терен, когато има няколко инцидента в едно и също време, и пожарната е празна“, каза директорът на РДПБЗН - Добрич.  
Според комисар Димитров гражданите и земеделците са все по-отговорни и това си личи и по броя на произшествията. Той изказва благодарност на всички, които помагат на РДПБЗН – Добрич с техника, например с трактори, при потушаване на пожарите в горите или по полетата.
Директорът на пожарната в Добрич отчете и една спокойна жътвена кампания по отношение на противопожарната обстановка. Имало е само четири произшествия, а това е малък брой, спрямо предходната година. По-малко са и унищожените площи с пшеница само 60 декара. Това не се е случвало от години, коментира комисар Димитров.