Официалното откриване на тазгодишните Празници в Долината на тракийските царе ще се състои в 20:00 часа днес до Тракийската гробница в парк "Тюлбе" в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Това е 18-ото издание на празниците, за което Община Казанлък за поредна година подготвя разнообразна програма. 
По време на откриването ще бъде връчена наградата на името на траколога професор Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки. В програмата е включен и спектакъл с възстановки на древнотракийски мистични ритуали. До Тракийската гробница ценителите на виното ще имат възможност да посетят изложение със селекция на вина от лауреатите от Националния винен конкурс "Златен киликс".
По-рано през деня в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде открита изложбата "Джаз портрети" на фотографа Константин Зайков. Авторът снима джаз събития от около десет години и е по-известен като BG Jazz Photo, като представя фотографии на български и чуждестранни джаз изпълнители, заснети по време на различни концерти и фестивали. Това е втората изложба на Зайков в Казанлък, като първата беше открита по време на миналогодишното издание на Празниците в Долината на тракийските царе. 
В празничната програма тази година са включени още кино под звездите, музикална вечер с бардове от цялата страна, концерти, изложби, фотосесия за деца. За поредна година ще се състои и научната конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура”, която ще събере траколози от цялата страна, а на брега на язовир "Копринка" и древния град Севтополис Държавна опера – Стара Загора ще представи операта „Атила” от Джузепе Верди, балета “Гето” по музика на Клезмер и Горан Брегович и мюзикъла “Есмералда” по романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица”.
Ежегодно Празниците в Долината на тракийските царе обединяват традиционни и съвременни форми на различни видове изкуства – музика, изобразително и театрално изкуство, фотография и нови технологии, а стремежът на местната администрация е по разнообразен и съвременен начин да се популяризира богатото културно наследство на древните траки.