„Как се прави изкуство, когато си принуден два пъти да бягаш от руската агресия? Най-напред с детето си в Крим, а после - в Херсон. Днес Тетяна Болгарова живее в България и аз имам честта да ви представя нейния проект „Каменни бродерии от Нова Каховка върху текстил”.  Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев на откриването на изложбата на украинката Тетяна Болгарова. С експозицията се отбелязва 32-та годишнина на независимостта на Украйна. Изложбата може да бъде разгледана до 1 септември в галерия „Средец“.
Министърът отбеляза, че проектът на Болгарова представя триизмерни текстилни панели - част от културното наследство на Украйна, което трябва да бъде спасено. За съжаление и Нова Каховка е обект на умишлен взрив на язовирна стена с големи последици в Черноморския регион, отбеляза той.
„Откакто се започна това варварско нападение на Украйна от руската страна, нашествениците всеки ден унищожават историческото културно наследство на Украйна. И аз, като министър на културата на Република България и като човек, пряко свързан с културата през целия си живот, осъждам остро тези варварски и нечовешки действия от руска страна“, заяви той.
Посланикът на Украйна в Република България Олеся Илашчук благодари на всеки българин за подкрепата и помощта от началото на войната до сега – както в политически, така и в човешки план. Тя благодари на българското министерство на културата и на министър Кръстю Кръстев за тази изложба. „Благодаря, че подкрепяте нас, че подкрепяте Украйна“, каза Олеся Илашчук.
Авторката на изложбата Тетяна Болгарова също благодари на всички присъстващи. „Благодаря и на българския народ, затова, че ни подкрепят, помагат по всякакъв начин. Благодаря на всички вас“, каза тя.