В навечерието на Деня на независимостта драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще представи премиерно постановка по романа „Под игото“, съобщиха от Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град. Творбата на Иван Вазов е била поставяна на сцената в крайморския град за последен път преди 45 години.
Режисьор на постановката, която публиката може да види предпремиерно на 19 септември, е Бина Харалампиева, автор на драматургичния вариант е Юрий Дачев, а Свила Величкова е сценограф и костюмограф. Същият екип създаде първата театрална адаптация и на друг знаменит български роман - „Тютюн“ на Димитър Димов.
Като Бойчо Огнянов на сцената ще се изяви Богдан Бухалов. Иван Юруков ще влезе в ролята на д-р Соколов, а Стоян Радев - на Кириак Стефчов. Христина Джурова ще се превъплъти в Рада Госпожина, а Веселина Михалкова – в кака Гинка. Ролята на Боримечката е поверена на Николай Божков, а на чорбаджи Марко – на Пламен Димитров.
Премиерата на спектакъла ще бъде на 21 септември. След предпремиерното представление на 19 септември екипът на Варненския театър ще почете със специална церемония 90-годишния юбилей на актрисата Грациела Бъчварова.
Досега на варненска сцена романът „Под игото“ е представян пет пъти. Първата постановка е през 1927 година. Неин режисьор е Иван Янев, един от основателите на Съюза на артистите в България. Втората постановка на „Под игото“ се играе за пръв път през октомври 1933 г. Тя е дело на основателя на Варненския театър - големия български актьор и режисьор Стоян Бъчваров. Девет години по-късно публиката вижда сценичната версия на романа на Николай Фол, който кани композитора Светослав Обретенов да напише музиката за представлението. През 1948 година варненци гледат „Под игото“ – драма в 8 картини от Иван Вазов“ на режисьора Иван Иванов. В началото на 1978 г. театърът поднася петата поред трактовка на романа със заглавие „Пиянството на един народ“. Драматизацията в 2 части разработват драматурзите Сия Папазова и Злати Златев заедно с режисьора Станчо Станчев. В това представление, посветено на 100-годишнината от Освобождението на България, са включени близо 70 роли.