Общо 7016 са явилите се днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември, съобщиха в отговор на въпрос на БТА от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 
Ключът с верните отговори на държавния зрелостен изпит по български език и литература е публикуван на сайта на МОН.  От него става известно, че зрелостниците са имали възможност да избират да пишат по 41-ва задача аргументативен текст в обем до четири страници по една от две теми. Темата за есето е "Милосърдието - мяра за човешката сила", а темата за интерпретативното съчинение е "Геройство и памет" върху "Новото гробище над Сливница" на Иван Вазов.
Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.
Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.
Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка "Среден (3)".
Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август. 
Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.