Шест нови паралелки, в които първокласниците ще се обучават по метода на д-р Мария Монтесори, ще бъдат открити във Враца през новата учебна година, съобщи пред журналисти зам.-кметът Петя Долапчиева. С тях паралелките  „Монтесори“ в общината ще станат десет. Новите училища, които се включват, са Средно училище (СУ)„Христо Ботев“ и СУ„Никола Войводов“, обясни Долапчиева.
Според предварителните планове през учебната 2023-2024 година групи по метода на Монтесори трябва да има в общо 50% от детските заведения с яслени групи, в 40% от градините и в 50% от училищата, в които има начален етап на обучение. Общината разполага с над 100 квалифицирани кадри, а врачанската общност „Монтесори“ бе учредена миналия ноември и е втората по големина в България.
Петя Долапчиева коментира и готовността на учебните заведения за началото на учебната година. Осигурено е отоплението за филиалите на детските градини в малките населени места. Продължават ремонтните дейности в част от градините, училищата и намиращите се в тях здравни кабинети. Където е необходимо, преди 15 септември ще бъдат освежени и пешеходните пътеки в близост. Заместник кметицата е категорична, че всички ремонти ще приключат до началото на учебната година, с изключение на изграждащия се нов корпус на Профилираната природо-математическа гимназия „Акад.Иван Ценов“ във Враца.