От много години забелязваме проблеми в крепостта "Баба Вида", каза за БТА Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Видин по повод срутването на част от стената на крепостта. Инцидентът е станал вчера около обяд, а мястото е обезопасено. По думите й са писани доста писма от името на музея, идвали са експерти от Националният институт за недвижимо културно наследство, но до проект за реставрация и консервация никога не се е стигнало.
Поканих реставратора Калин Тодоров да направи оглед на крепостта, за да констатира състоянието й. Това се случи на 4-ти август тази година, включи се и главният архитект на Община Видин Десислава Евгениева. Направихме обход на крепостта и заснехме компрометираните моменти. Изготвихме протокол с предложения за укрепване на аварийните участъци и на 8-и август разпратихме официалните писма до министъра на културата, областния управител, както и до кмета на община Видин, обясни Кирилова.
Единственото хубаво нещо е, че в този участък не минава туристически поток и че няма пострадали, допълни директорът на РИМ-Видин.
Община Видин е уведомила Министерство на културата за паднала каменната зидария от външната страна на крепостта Баба Вида, каза по-рано за БТА заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин Светослав Скорчев. Общински служители са обезопасили мястото, което не попада в маршрута на посетителите на крепостта. По думите му сигнал за срутването е постъпил вчера от служител на Община Видин, придружен със снимков материал. Скорчев е посетил обекта, запознал се е със ситуацията и е инициирал изпращането на писмо до Министерството на културата. Копие на писмото е изпратено и на областния управител, уточни Скорчев. 
В официална позиция на Община Видин днес се посочва, че още през миналата година са предприели мерки по Закона за културното наследство - извършени са проверки от междуведомствени комисии и на базата на съставените констативни протоколи е издадена заповед на кмета, с която са дадени указания на собственика за извършване на необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. Заповедта е изпратена и получена в Министерството на културата. Изтекъл е 14-дневният срок за обжалване и същата е влязла в сила на 10.08.2023 г. 
Историческата забележителност "Баба Вида“ е публична държавна собственост и паметник на културата от национално значение. През 2017 г. по силата на договор с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години. Местната институция обаче не може да извършва каквито и да било ремонтни и реставрационни дейности, защото съгласно Закона за устройство на територията възложител на инвестиционните проекти е собственикът на обекта. 
Днес кметът на Видин д-р Цветан Ценков е изпратил писмо до министъра на културата и до областния управител на Видин по повод възникналия тревожен инцидент и с искане за предприемане на спешни спасително-реставрационни дейности заради компрометираните участъци в крепостта, става ясно от съобщението на местната управа.
Във фейсбук публикация бившият кмет на Видин Огнян Ценков обяснява, че през мандат 2015-2019 г. общината е успяла да придобие и спечели проект за реставрацията на Синагогата, да спаси проекта за Епиграфския музей и да реставрира Барутния погреб. "Голямата ми болка остана фактът, че не успяхме да осигурим финансиране за Баба Вида", допълва той.