На днешните консултации за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Шумен представителите на парламентарно представените партии и коалиции не се разбраха за секретарското място. Домакин на срещата бе кметът на общината Любомир Христов. 
В началото на срещата той отбеляза, че ОИК – Шумен ще има 11 члена. ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната-Демократична България" ще имат трима представители в комисията, „Възраждане“- двама, а ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ – по един. Заместник-председателите ѝ могат да бъдат най-много четирима, но не по-малко от двама, уточни Христов. 
На консултациите бе прието предложението на ГЕРБ-СДС председател на комисията да бъде юристът Биляна Пейчева. Да имат заместник-председатели поискаха представителите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. 
"Продължаваме Промяната-Демократична България" и ДПС заявиха желание за секретарското място. Представителят на „Възраждане“ също поиска този пост в комисията, но впоследствие се отказа от него, като заяви заместник-председателското място. Тъй като до разбирателство за секретар на ОИК – Шумен между представителите на "Продължаваме Промяната-Демократична България" и ДПС не се стигна, решението кой ще заеме този пост в комисията ще бъде взето от Централната избирателна комисия.
От "Продължаваме Промяната-Демократична България" първоначално поискаха да имат заместник-председател в комисията, след това – председател, а след консултации с представител на ГЕРБ-СДС заявиха желание за секретарското място в ОИК-Шумен. 
По думите на кмета Любомир Христов, който водеше консултациите, той ще покани партиите на нова среща, на която да теглят жребий за местата за поставяне на агитационни материали за предстоящите местни избори. 
БТА припомня, че изборите за кметове и общински съветници са насрочени за 29 октомври т.г. Според хронограмата за изборите консултациите за съставянето на общинските избирателни комисии (ОИК) трябва да се състоят при кмета на съответната община до 28 август. Централната избирателна комисия трябва да назначи ОИК не по-късно от 8 септември включително.