Младежи от няколко държави участват в инициатива с екологична насоченост в еко центъра "Зелена Европа" на казанлъшкото сдружение "Младежки център за развитие (МЦР) Взаимопомощ" в село Средногорово, съобщи за БТА председателят на сдружението инж. Мария Славова. Инициативата започна на 21 и ще продължи до 30 август, а идеята е участниците да се научат на екологично мислене. 
Участниците са от Гърция, Румъния, Чехия, Испания, Португалия, Полша и България, а дейностите са част от проекта "Еко енергия" на програма "Еразъм +", коментира тя. Славова напомни, че сдружението има европейска акредитация "Знак за качество" до 2027 година, а това е последният проект, осъществяван от организацията за първата година от акредитацията. 
Тя посочи, че със съдействието на казанлъшкия Исторически музей „Искра" участниците са имали възможност да се запознаят с туристическите забележителности на града. "Младежите научиха и повече за рециклирането в нашия регион като посетиха фирма „Панайотови Консулт" ООД, която е една от малкото в района по отношение на рециклиране и оползотворяване на пластмасови капачки", каза още Мария Славова.
Тя напомни, че посрещащата организация на чуждестранните младежи и доброволци вече от четири години работи по кампанията „Капачки за Казанлък", по която всички пластмасови бутилки и капачки, събрани от специално поставени за целта съдове в населените места на община Казанлък, се предават на фирма „Рекотуб" ЕООД, за да бъдат рециклирани. Славова изказа благодарност на всички граждани, които се включват в тази кампания и допълни, че на месец се събират общо около 150 килограма пластмасови капачки и бутилки, които се предават за рециклиране.