Истории за изконните човешки ценности са скрити в мозаечните творби на Илия Желев, който тази вечер открива своята пета самостоятелна изложба във варненската галерия „Ларго“.
За БТА галеристът Нели Вълчева припомни, че авторът работи повече от 35 години в мозаечен стил, изграждайки композициите си с квадратчета, всяко от които със своя собствена история. Символите са обобщени и стилизирани, а целта им е да маркират най-ценните неща в човешкия живот – любовта, приятелството, семейството. Това помага всеки да открива свой собствен свят в картините на твореца, посочи Вълчева. И уточни, че стилът му е космополитен, а в работите му регионалността е само загатната, като по-скоро се търсят общочовешките корени.  
През последните 7-8 години Илия Желев, освен с класическа живопис, работи и с колажирани дигитални мозайки в стила и тематиката на поп-арта, изградени от стотици, дори хиляди малки изображения, допълни Вълчева. В изложбата са включени няколко такива творби, сред които пейзажи от Ню Йорк и портрети на Айнщайн и Дейвид Бауи. Авторът не принизява тези, чиито портрети възпроизвежда, по-скоро ги доближава до зрителя, представя ги като хора, а не като идоли, коментира Вълчева.
Роденият в Пловдив творец е завършил живопис през 1988 г. във Великотърновския университет ,,Св. св Кирил и Методий‘‘. От 2004 година е художник на свободна практика. Илия Желев има повече от 120 самостоятелни изложби, като над две трети от тях са на европейските сцени – Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург.