Община Видин е уведомила Министерство на културата за паднала каменната зидария от външната страна на крепостта Баба Вида, каза за БТА заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин Светослав Скорчев. Общински служители са обезопасили мястото, което не попада в маршрута на посетителите на крепостта. 
По думите му сигнал за срутването е постъпил вчера от служител на община Видин, придружен със снимков материал. Скорчев е посетил обекта, запознал се е със ситуацията, и е инициирал изпращането на писмо до Министерството на културата. Копие на писмото е изпратено и на областния управител, уточни Скорчев. 
Крепостта Баба Вида е публична държавна собственост и е паметник на културата от национално значение. През 2017 г. с договор Министерството на културата предоставя безвъзмездно право на управление на обекта за срок от 10 години на Община Видин, обясни Скорчев. Той уточни, че местната администрация не може да извършва каквито и да било ремонтни и реставрационни дейности, защото възложител на тези действия е собственикът съгласно Закона за устройство на територията. Общината поддържа прилежащите терени в и около крепостта като извършва почистване, косене и др. дейности, допълни той.
По думите му през настоящия мандат многократно са провеждани междуведомствени комисии за установяване състоянието на крепостта Баба Вида. Протоколите са изпращани до министерството, но към момента няма предприети действия, допълни заместник-кметът.