С тържество в родното село на Дора Габе отбелязаха 135 години от рождението ѝ.  Церемонията се проведе в едноименното читалище в селото, където пред паметника на поетесата поднесоха венци и цветя кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, секретарят на Общината Катерина Николова, началникът на отдел „Култура“ Маргарита Великова, кметският наместник на село Дъбовик Стоянка Първева, децата от детска градина „Дора Габе“ град Добрич, жители и гости на селото. 
Самата Дора Габе е написала, че е родена на 24 август 1888 г. в Дъбовик, затова трябва да се сложи край на споровете кога и къде е родена, заяви за медиите кметският наместник на селото Стоянка Първева.
Тържеството в залата на читалището започна с рецитал на деца, живеещи в селото или гостуващи през лятото на свои роднини. Стихове на поетесата рецитираха и децата от детска градина „Дора Габе“ в Добрич. Те изпълниха през публиката и наскоро създадения химн на градината, посветен на поетесата. След това присъстващите гледаха документален филм за Дора Габе, създаден от БНТ за 130-годишнината от рождението й, който е заснет именно в село Дъбовик. 
На разположение на жителите и гостите е и постоянната експозиция с лични вещи и книги от дома на Дора Габе, които са предоставени от Съюза на българските писатели. Сред тях са телефонното й тефтерче, всички книги от нейната библиотека с автографи и всичките й присъдени медали през годините, връчени и както от царската власт, така и по време на социализма.
Дора Габе е най-видната личност, родена на територията на нашата община, заяви кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.
„Тя е дъщерята на Златна Добруджа, велика поетеса, писателка, общественичка и преводачка. Като виден общественик, Дора Габе през 20-те и 30-те години на миналия век е поставила въпроса за съдбата на Добруджа не само в България, но и в международен план. Ние трябва да продължим тази мисия, започната от баща й Петър Габе и продължена от нея. Като нейни наследници, ние трябва да продължим мисията да опазим Добруджа и в 21-ви век“, заяви Валентин Димитров.
Ние сме особено горди и щастливи, че голямата поетеса, дъщерята на Добруджа, е родена в Дъбовик, заяви кметският наместник на селото Стоянка Първева.
„Тя е родена точно тук, в тази земя и винаги е казвала, че целият Дъбовик се побира в душата й“, допълни Първева и поясни, че Дора Габе за последно е посетила своето родно село на своята 80-та годишнина и се срещнала със своите приятели от детството от родовете Бакларови и Мавродиеви, и с преселници от Северна Добруджа.