Следващата седмица транспортният министър Георги Гвоздейков трябва да се срещне с представители на Европейската прокуратура. Основна тема на разговорите ще бъдат разследванията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и Европрокуратурата по изпълнявани у нас железопътни проекти, финансирани от европейските фондове. Днес в Бургас транспортният министър обяви, че иска да се запознае в детайли с проверките на европейските институции. Към момента, стана известно от думите му, проверки от страна на Европейската прокуратура в Министерството на транспорта и Националната компания “Железопътна инфраструктура“ все още няма. 
“Другата седмица заради собствено спокойствие и план, който трябва да изготвя, ще се наложи да направя тази среща с представителите на Европейската прокуратура“, каза Гвоздейков. 
БТА припомня, че ОЛАФ закри разследването си с препоръка да бъдат възстановени 38 млн. евро и да бъде предотвратено изразходването на други 92 млн. евро. Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда - бившата ИНЕА - е органът, който сега може да реши дали да приложи препоръките на ОЛАФ. Разследването на Европрокуратурата все още не е приключило и е фокусирано върху възможни криминални престъпления като злоупотреба с европейски средства и пране на пари, и включва, освен посочения и още един жп проект, чиято стойност според Европрокуратурата възлиза на 111 млн. евро.
“За пореден път Европа ни показва “червен картон“ и трябва да ни стане ясно, че оттук нататък тези процеси не могат да продължават по този начин. В крайна сметка ние използваме изцяло, да не кажа 100 процента, европейско финансиране, което се дава за модернизация на нашата железопътна инфраструктура. Ние показваме, че не можем да управляваме тези процеси по изграждане на инфраструктурата, допускаме грешки, за които българската държава отново трябва да плаща. Има какво да променяме. Ще работим в посока подобряване и прекратяване на порочните практики“, коментира още министърът на транспорта.