Близо двеста университетски преподаватели, учители, представители на бизнеса и управлението се събраха в Бургас, за да обсъдят актуалните въпроси, проблемите и перспективите за развитие на иновации в сферата на образованието.
Поводът е четиринайсетия научно-практически форум "Иновации в образованието и познавателното развитие", който се провежда  в Културния център "Морско казино". Участници в него са тринайсет рецензенти и 112 автори на 84 статии, които ще бъдат публикувани в научното списание "Образование и технологии".
"Докато преди говорехме в бъдеще време за иновациите в образованието, сега това е реалност. Ние се състезаваме с конкурентни образователни програми извън България, защото свободното движение на хора показва как младите трябва да бъдат изключително конкурентни, а това зависи от вас. Затова ще продължим да подкрепяме тази инициатива и единственият ни сигурен капитал са нашите деца, които трябва да подготвим да бъдат конкурентни на световните образователни и технологични тенденции", заяви по време на научната конференция кметът на Бургас Димитър Николов.
Началникът на Регионалното управление "Образование" (РУО) в морския град Петя Петрова каза, че вярва в целите но форума.
"Насочеността към създаване на личности, които смело да вземат решения, да управляват себе си и взаимоотношенията си с другите без притеснения, е пътят за усъвършенстване и успех на младите хора", добави тя.
В рамките на форума ще бъдат представени съвременните методи на преподаване и учене, приложение на новите дигитални технологии в учебния процес, новата визия за класната стая, създаване на положителна образователна среда и др.
Инициативата се организира от сдружение "Образование и технологии" и бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров", със съдействието на местната община, РУО-Бургас, Бургаския свободен университет (БСУ), издателство "КЛЕТ България", издателство "Изкуства" и др.
На откриването на форума присъстваха  ректорите на университет "Проф. д-р Асен Златаров" и БСУ – проф. д-р Христо Бозов и проф. д-р Милен Балтов, заместник-ректори и декани от двете висши учебни заведения, учители и представители на бизнеса.
Форумът ще продължи и утре.