Националният фолклорен фестивал (НФФ) „Белокаменица“ ще събере тази събота в мездренското село Царевец любители на народната музика от цялата страна, съобщиха от общинска администрация. Провежда се за седми път от местното кметство и Народно читалище  „Просвета-1928“, с подкрепата на Община Мездра.
Фестивалът е с конкурсен характер, а заявки са подали повече от 30 певчески групи, народни хорове и танцови състави, както и много  индивидуални изпълнители от различни региони на страната. Те ще се съревновават в четири раздела - „Обработен фолклор“, „Автентичен фолклор“, „Фолклорно танцово изкуство“ и „Духови оркестри“. Участниците са разделени и по възрастови групи - до 13 г., от 14 г. до 20 г. и над 20 г. Във всеки раздел и възрастова категория ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, както и поощрителни награди. Ще бъде връчена и една специална награда на журито, което ще е председателствано от Илка Димитрова - дългогодишен музикален редактор в БНР, а членове ще са народният певец Венцислав Пенев и хореографът Красимира Иванова.
Специални гост-изпълнители тази година ще са родопските гайдари от Фолклорна формация „Орфикус“ - Смолян с ръководител Петър Янев, популярните народни певци Поли Паскова и Венцислав Пенев и Духов оркестър „Етро брас бенд“ - Етрополе. 
Миналата година във фестивала се включиха над 350 самодейци от страната. Специални грамоти получиха най-възрастният участник  – 90-годишният изпълнител на окарина Георги Димитров от с. Лик и най-малкият участник – Стефан Русанов от с. Сребърна, на 1 година и 11 месеца.
Село Царевец е домакин и на още един интересен фестивал – на домашния сапун. Тази година, през май бе неговото второ издание.