С шествие за мир от Дом "Васил Левски" по главната улица в Пловдив украинската общност ще отбележи Деня на независимостта на Украйна. Това съобщи Наталия Еллис от фондация „Юкрейн съпорт енд риновейшън“. Празникът включва още панаир на занаятите и благотворителна изложба.
Шествието, което ще започне в 18:30 часа, ще завърши при сградата на Община Пловдив. Там още от 16:00 часа ще започнат панаир на занаятите и майсторски класове. Празникът ще бъде открит официално в 19:00 часа с песента "Щедрик" и слово на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев.
Ще бъдат връчени награди за най-активните доброволци. Детският танцов колектив "Funk drive" ще изпълни танцов флашмоб под мотото "Украйна - това съм аз". Предвидени са още музикални изпълнения и демонстрационни изпълнения по джудо. Празникът ще завърши с българско хоро.
На 22 август в музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив по случай Деня на независимостта на Украйна бе открита изложба с икони, рисувани върху капаци от сандъци за боеприпаси, от киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова.