Проектобюджетът на община Самоков за 2023 година е 84 943 036 лева. Това стана известно на обществено обсъждане в Заседателната зала на Общината. Бюджетът бе представен от кмета на Община Самоков Владимир Георгиев и неговият заместник Дончо Зашев. 
Тази година освен че бюджетът е балансиран, той е и доста амбициозен, и е много по – различен от миналата година. Той е увеличен с около 17 млн. лева спрямо началния план на бюджета за 2022 година, каза пред БТА заместник – кметът Дончо Зашев. Той посочи, че е увеличена субсидията за делегираните от държавата дейности с около 2 млн. лева.  Предстоят реформи в образованието предвид увеличението на работните заплати, което трябва да се случи от 1 януари 2023 година.
Oстаналите средства са разпределени между другите функции на бюджета. „Освен това през годината и с новия бюджет е увеличена целевата субсидия за капиталови разходи със 170 хиляди лева спрямо бюджета с предходната година, като в момента те възлизат на над 2 млн.“, каза още заместник – кметът. 
Той посочи, че за съжаление се запазват същите средства за зимно поддържане и снегопочистване на общинска пътна мрежа, като сумата е в размер на 273 000 лева и е крайно недостатъчна за община Самоков. 
Заместник – кметът припомни, че предстои да бъдат санирани 22 блока, както и сградата на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“. Той посочи, че скоро ще приключи и ремонтът на Спортно училище „Никола Велчев“.
Проектът за бюджет ще бъде внесен за разглеждане на предстоящото заседание на Общински съвет – Самоков  на 1 септември.